domingo, 30 de abril de 2017

Recomanació Rolera: LA MIRADA DEL CENTINELA!

Tenint en compte que sóc aficionat als còmics de superherois des de fa casi quatre dècades i que jug a rol des de l'any 1989 (l'any de l'estrena del Batman de Tim Burton!), no vos extranyarà que m'encanti llegir jocs de rol amb ambientació superheroica.

N'hi ha de més transgresors (per exemple, l'Aberrant de White Wolf i el Brave New World de Matt Forbeck) i de mès, no direm que més convencionals, però sí més tradicionals (com el clàssic Champions o el Mutants & Masterminds).

La Mirada del Centinela entra dins la segona categoria, amb un gir: no es tracta d'un univers superheroic poblat per centenars de personatges, sinò que cerca una experiència més propera a la del superheroi sense superpoders les quals aventures tenen lloc a una ciutat corrupta i no a les estrelles més llunyanes.
El Centinela és un homenatge al personatge de Batman i el seu univers personal, però retocant uns quants aspectes perquè no sigui un calco exacte i fent jugables per un grup de persones el fet de que el prota és un vigilant que lluita contra el crim tot sol. I aquí radica el quid de la qüestió: el Centinela està respaldat per un equip molt capaç, sempre comunicat amb ell a través d'escoltes i micros, i així les aventures en solitari de l'heroi no són tan en solitari com sembla. Per no dir que, SPOILER, sempre hi ha al manco dos Sentinelles en actiu, que es van tornant als carrers, o que actuen a l'hora si hi ha una amenaça que ho faci necessari.
El llibre és exhaustiu i et dóna tot el que has de menester per jugar a Bedlam, la ciutat on actua el personatge: descripció dels seus districtes; els principals secundaris; una historia generacional del Centinela i de tots els que han format part del seu equip; antagonistes passats i presents; trames i idees de partides contades en forma de resum de còmic (sense cap dubte l'aspecte més novedós del joc); i molts i molts temes que fan d'aquest llibre bàsic (no té cap expansió ni pantalla) algo que no té ni una pàgina desaprofitada.
Vos recoman La Mirada del Centinela si teniu ganes de jugar una campanya superheroica sense superpoders. I si no teniu temps de jugar, o no jugau a rol, però sou aficionats al gènere superheroic, encara vos recoman aquest llibre com a lectura. Val molt la pena.

Jaume Albertí