viernes, 27 de noviembre de 2020

Ellen Forney està Majareta!

Els trastorns mentals són algunes de les pitjors malalties que existeixen perquè moltes vegades les seves arrels semblen invisibles, no així els seus símptomes: ansietat, depresió, irritabilitat, picos alts, picos baixos, vulnerabilitat, incoherència, irregularitat en la conducta i un llarg i paorós etcètera.
Ellen Forney tenia tots aquests símptomes i a Majareta ens narra de manera tragicòmica (sobre tot molt còmica) el viatge d'autodescubriment a través del qual va esbrinar que patia de Bipolaritat de tipus II.
És un còmic molt informatiu, entretingudíssim, i que recoman moltíssim a tots aquells persones que pateixen o viuen amb algú que pateix alguna d'aquestes malalties "interiors". Com eina per profesionals de la salut, especialment psicòlegs i psiquiatres no té preu i pot simbolitzar un molt necessari raig de llum per molta gent malalta però que no sap el que li passa.
Recordeu: ningú qüestiona una cama rompuda, pero encertar amb el que li passa a algú al cor, l'ànima i la ment és tristament més complicat. Embarqueu-vos amb la Forney, una historietista excepcional que va escriure i dibuixar des del cor, i amb un ample coneixement del mitjà del còmic, una novel·la gràfica que pel tema que tracta, la manera rigorosa en que ho fa i lo divertida i poc vergonya que és, que jo personalment pens que està a l'alçada dels grans clàssics de l'autobiogràfic modern: el Maus de n'Spiegelman, el Persèpolis de Satrapi i el Pyonyang de Delisle.
Ja em contareu què tal quan ho devoreu!

Jaume Albertí