domingo, 12 de marzo de 2017

Ens ha deixat Jaume Bestard

Feia temps que volia demanar-li un moment a Jaume Bestard per que m'ajudés a el·liminar del meu document de reserves de clients les sèries de còmic que ell tenia en quota, però que jo no sabia si havien acabat o no.
No és que sigui un vago per esbrinar la qüestió per jo mateix, però és que els encàrrecs de Jaume ocupaven ells tot sols 7 pàgines de les 61 amb que comptava el document.
Ara el document té 54 pàgines.
Perquè Jaume va morir ahir vespre.

Fa dos dies va fer la darrera compra a la llibreria i, com gairebé sempre, ens va deixar els còmics pagats i ens va deixar la bossa per venir-la a cercar un altre dia amb el seu cotxe.
Ahir va enviar un amic seu per retirar la bossa perque l'havien ingressat a la Clínica Rotger, amb una cama que no podia moure, i no volia que la seva bossa ens fés nosa.
Ahir vespre...

A Jaume l'encantava el còmic europeu. Casi se podria dir que li agradava casi tot el còmic europeu. Així, quan es surtia un poc dels seus límits de lectura el podiem aconsellar fàcilment si aquest còmic que Florentino havia recomanat a la seva secció al Diari de Mallorca li agradaria o no. Jaume era un comprador de Yermo, Bonelli, Norma i qualsevol editorial que publiqués aventura comiquera a la europea. Mai podrà llegir el còmic de El guerrero del antifaz que li estava intentant aconseguir des del darrer pic que vaig xerrar amb ell a la llibreria.
Jaume telefonava cada setmana i era un expert consumat en confondre a tots els que fem feina allà. Confonia a na Ihrlie amb na Joana, a Miquel Àngel amb Pako, a Pako amb Rafael, a Rafael amb jo... Sí, no li posavem gaire fàcil amb la quantitat de gent que deambula per Gotham ja sigui contractada de forma fixa o fent sustitucions del personal permanent. Durant un temps cada vegada que algú es confongui amb qui és el seu interlocutor telefònic a la botiga, crec que ens recordarem d'ell.
Jaume era un dels molts Jaumes que decoram l'univers de l'historieta a Mallorca: Jaume Vaquer, Jaume Salvà Lara, Jaume Martí, Jaume Boyeras, Jaume Balaguer, Jaume Font Rosselló i supós que em deix a qualqú al tintero. Som molts, però no necessitavem ser un menys.
Jaume s'havia aprimat i tenia problemes de salut, que ens comentava quan venia a visitar-nos en persona. Ens demanava consell, ens demanava que li guardasim noves col·leccions i felicitava a Borja per la quantitat de còmic europeu que llegia.
El seu cap funcionava a la perfecció i vull pensar que la mort li ha arribat de forma silenciosa i mentre dormia. De segur que se'n du moltes lectures disfrutades a la seva vida i un bon munt de còmics pendents de llegir i amb els que es podrà entretindre a l'altre costat.
Com a mínim té una bossa plena.

Fins una altra, Jaume!